Geschreven door: Daan

Datum: 19-12-2023

Met deze certificering onderstreept Kersten haar doelstelling om op duurzame wijze werkgelegenheid te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en binnen al haar samenwerkingen sociaal ondernemerschap steeds opnieuw te stimuleren. Kersten behoort hierdoor tot bij de 10% meest inclusieve organisaties in Nederland.

“Voor een bedrijf waar inclusiviteit diep in het DNA zit geworteld is dit keurmerk ontzettend belangrijk. Het is een extra manier om de aandacht te vestigen op duurzaam en sociaal ondernemen. We willen onze klanten, partners, fabrikanten en iedereen in de keten inspireren, dat lukt alleen als je ook zelf het goede voorbeeld blijft geven. Wij zijn super trots op het PSO keurmerk.” aldus Bas Alberts, CEO van Kersten Hulpmiddelen.

Twintig jaar geleden begon Jos in de werkplaats bij Kersten Hulpmiddelen; hij was de eerste collega met een afstand tot de arbeidsmarkt. Jos werkt er nog steeds en inmiddels heeft ruim 10% van alle collega’s binnen Kersten een afstand tot de arbeidsmarkt. Zichtbaar of onzichtbaar. Daarnaast realiseert Kersten ook een groei op de indirecte bijdrage. Binnen de bedrijfsprocessen is de samenwerking met sociale ontwikkelbedrijven verder uitgebreid en is sociaal inkopen van producten en diensten zoals relatiegeschenken, schoonmaak of groenvoorziening inmiddels de norm.

Mieke Wijnen, Projectleider Social Return bij Kersten, is trots op de kansen die in de afgelopen jaren zijn gecreëerd bij Kersten: “Er zijn zoveel mooie voorbeelden van collega’s die vanuit diverse instroommogelijkheden duurzaam aan het werk zijn bij ons. Zoals de collega die als statushouder binnenkwam en nu als Nederlandse staatsburger een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft. Of de collega die vanuit een werkervaringsplek van 8 uur in de reiniging nu fulltime aan de slag is als monteur. Optimaal sociaal zit in onze genen en kansen waarborgen is het allermooiste wat er is. Zien wat mijn collega begeleiders en buddy’s voor elkaar krijgen in de ontwikkeling van mensen is voor mij de kroon op mijn werk. Daar doen we het voor!”

De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het meetinstrument én keurmerk van TNO dat de mate van sociaal ondernemen objectief meet- en zichtbaar maakt. De PSO is inmiddels uitgegroeid tot de landelijke norm voor sociaal ondernemen. Het hoofddoel van PSO is om op een duurzame manier meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen om zo een inclusievere samenleving te bevorderen.

Het PSO-keurmerk kent vijf prestatieniveaus: de Aspirant-status, Basistrede, Trede 1, Trede 2 en Trede 3. Organisaties die de intentie hebben om socialer te ondernemen kunnen een Aspirant-status behalen om aantoonbaar te starten met socialer ondernemen. Het idee achter de Trede-benadering is dat organisaties kunnen groeien op de PSO-Prestatieladder door op een duurzame wijze meer werkgelegenheid te bieden aan kwetsbare groepen in onze samenleving. Meer weten over PSO?  Kijk dan op www.PSO-Nederland.nl.

Lees meer over onze visie over sociaal ondernemen op: https://kerstenhulpmiddelen.nl/over-ons/social-return.