Geschreven door: Eva

Datum: 11-04-2024

Aftrap tijdens VeineDAGEN

De start van de campagne vond plaats tijdens de VeineDAGEN in de Jaarbeurs in Utrecht. De lancering werd voorafgegaan door een talkshow onder leiding van Dennis Wilt, weerman  bij SBS6 en Radio538 en ambassadeur van de campagne. Hij interviewde onder andere hulpmiddelengebruiker en campagne-ambassadeur Kiran Raktoe en vertegenwoordigers van diverse belangenvereniging over de noodzaak van de campagne.

Pleidooi om anders tegen hulpmiddelen aan te kijken

Hulpmiddelen zijn van onschatbare waarde voor meer dan 2 miljoen mensen in Nederland met een beperking. Ze bieden hen de mogelijkheid tot een zelfstandiger en kwalitatief beter leven. Maar door beperkingen in wetgeving en regelgeving zijn hulpmiddelen niet voor iedereen even toegankelijk. En dat heeft directe gevolgen voor de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van deze miljoenen mensen.

Geen hulp (meer) nodig op het werk

Hulpmiddelen zorgen ervoor dat mensen fysiek, mentaal en sociaal sterker in het leven staan. Ze zorgen voor gelijke kansen in alledaagse activiteiten. Zo bieden ze gebruikers mogelijkheden voor het werken met collega’s, trainen op het sportveld, het volgen van klassikale lessen of het bezoeken van evenementen.

Werkdrukverlichting in de zorg

En niet alleen de persoonlijke impact is enorm, ook het effect op de zorg is niet te onderschatten. De voorspelling is dat het personeelstekort in de zorgsector tegen 2031 zal oplopen tot 135.000 werknemers. Hulpmiddelen nemen een deel van de taken van onze zorgprofessionals over, waardoor zij meer tijd krijgen voor de zorg de mensen die dit nodig hebben. Dit zorgt voor minder werkdruk voor ons zorgpersoneel en draagt bij aan minder ziekteverzuim.

Teken het pleidooi!

Daarom is het tijd om anders tegen hulpmiddelen aan te kijken, om de focus te leggen om wat ze aan waarde toevoegen aan de maatschappij. Wat ze mogelijk maken: namelijk dat iedereen mee kan doen. Daarom pleiten we voor het gebruik van het woord ‘doemiddel’ in plaats van ‘hulpmiddel’.

Ben jij het eens met ons pleidooi? Teken dan nu het pleidooi op www.doemiddel.nl.

Het Doemiddel van Kiran

Bekijk ook onderstaande video waarin ambassadeurs Kiran Raktoe en Dennis Wilt laten zien hoeveel vrijheid een doemiddel geeft in het dagelijks leven.