logo-kersten
 

Stapje extra voor de patiënt met oogbestuurde computer

IC-verpleegkundige Anne Huizenga van het Deventer Ziekenhuis, was op een congres waar een computer werd gedemonstreerd die met oogbeweging te bedienen was. Toen ze later op de IC een patiënt zag met Guillain-Barré die niet meer kon communiceren, was 1+1=2. “We konden de bewuste patiënt met die computer autonomie teruggeven. We konden weer met elkaar ‘praten’!”

Het syndroom van Guillain-Barré,  is een ziekte waarbij spierfuncties uitvallen. Van beperkte zenuwuitval tot totale immobiliteit waarbij de patiënt aan de beademing moet. De betreffende patiënt kon alleen nog met haar ogen bewegen. “Het was voor onze afdeling en voor de patiënt enorm frustrerend,” kijkt Anne terug op de periode dat deze patiënt was opgenomen op de IC. “Je weet als verpleging op een gegeven moment niet of iemand pijn heeft, honger of jeuk. Er was totaal geen communicatie mogelijk. De kleinste signalen waren niet helder.”

Noodkreet
Anne moest direct terugdenken aan de ‘oogcomputer’ die ze had gezien. Ze nam contact op met RTD Arnhem, specialist in oogbestuurde computers. Evert-Jan van den Born van RTD Arnhem: “We gebruiken deze computer vooral bij ALS-patiënten, kinderen met spasmen, MS-patiënten en meisjes met een RETT-syndroom. Deze mensen gebruiken de oogbestuurde computers vaak thuis of in een revalidatiecentrum. Maar dit was duidelijk een noodkreet van het ziekenhuis. Dit is de eerste keer dat we onze computer in een ziekenhuissituatie hebben ingezet.”

Veel mensen zullen de oogbestuurde computers herkennen van Stephen Hawking. De natuurkundige schreef complete boeken door alleen met zijn ogen naar een digitaal toetsenbord te kijken. De computer die in het Deventer Ziekenhuis werd gebruikt, kan niet alleen spreken maar ook gebruikt worden voor schriftelijke communicatie via mail of Whatsapp. Er staan ook zinnen in die veel gebruikt worden en die met de ogen kunnen worden geactiveerd.

Verrassend veel mogelijkheden
Uiteindelijk moest de vrouw zeventig dagen op de IC blijven. Door inschakeling van de computer kon ze vrij snel al opdrachten geven en duidelijk maken wat ze wilde. Anne: “Daardoor was weer communicatie mogelijk. Je geeft mensen weer autonomie, het mooiste wat je als professional een patiënt kunt bieden. Als dat lukt, geeft het je als professional ook veel voldoening. Het is in het begin vermoeiend voor de patiënt, maar uiteindelijk went het en kun je er verrassend veel mee. En nog snel ook.” Daar hoef je geen briljant natuurkundige voor te zijn….

Wilt u meer weten wat techniek voor de zorg kan betekenen? Neem dan contact op met RTD Arnhem om de mogelijkheden te bespreken.