Vacature monteur hergebruik
logo-kersten
 


“Ik werd vandaag gegrepen door een kans”

’Kersten is mijn tweede thuis’, kreeg ik als compliment van een medewerker met een traumatisch oorlogsverleden. Hij is sinds 2013 één van onze collega’s met een social return achtergrond.”  Mieke Wijnen, projectleider Social Return bij Kersten, ziet altijd kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Met de juiste ondersteuning en maatwerk maken we gebruik van mogelijkheden. Investeren leidt tot win-winsituaties. Voor mensen én voor Kersten. Social return wordt steeds belangrijker. Bij Kersten heeft 20% van de medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt. Als bedrijf zijn we bijzonder trots op ons social return beleid en de wijze waarop dit verankerd is in onze bedrijfsvoering.”

Passende mogelijkheden

Mieke: “Wij besteden doorlopend aandacht aan ontwikkeling, zelfontplooiing en duurzame inzetbaarheid van iedereen. Onze medewerkers zijn het kapitaal van Kersten. Daarbij zijn onze bijzondere medewerkers vanuit social return ook een sleutel tot succes. We zoeken altijd naar passende mogelijkheden. We zien én erkennen hun waarde, van welke aard dan ook.”

Social return - Kersten Hulpmiddelenspecialist

Anneke Scheurink (links) van Extend MVO en Mieke Wijnen (rechts) in overleg over social return zaken

Succes vanaf het eerste uur 

“In 2003 hebben we een jongeman van het praktijkonderwijs een kans gegeven om bij ons stage te lopen. Hij was aangewezen op relatief eenvoudige werkzaamheden binnen onze reinigingsafdeling. Hij verrichte enkelvoudige en routinematige werkzaamheden waarmee hij onze collega’s ontlastte. Als persoon paste hij goed in het team en hij had een gunfactor. Zijn inzet werd beloond met een arbeidsovereenkomst in 2004. We hebben inmiddels zijn koperen jubileum gevierd. Het eerste succes was een feit!”

Social return-MVO Kersten HulpmiddelenspecialistSocial return durven doen

“Kansen zien we in alle functies en afdelingen; we kijken daarbij ook naar de intrinsieke motivatie van mensen. Van medewerker reconditionering tot monteur, van administratief medewerker tot adviseur; in diverse functies hebben we collega’s met een vangnet in dienst. We richten ons op betaalde arbeidsovereenkomsten, detacheringen, stages en werkervaringen, maar ook op samenwerkingsverbanden met sociale werkvoorzieningen, gemeentes en zorginstellingen. Creatief omgaan met mogelijkheden opent deuren. Gewoon durven en doen!”

 Arbeidsparticipatie verrijkt

“We hebben in samenwerking met de gemeente een jongedame op weg geholpen om via een werkervaring te re-integreren. Van een belastbaarheid van twee keer twee uur per week naar een stabiele aanwezigheid van twintig uur per week. Deze medewerkster verwoordt het prachtig: ‘Volgens mijn omgeving ben ik helemaal opgebloeid. Ook al ontvang ik geen salaris; het succes van arbeidsparticipatie maakt me meer dan rijk.’ “Dit soort ervaringen geven mij persoonlijk enorm veel energie. Mensen laten groeien en het beste in hen naar boven halen. Vertrouwen scheppen en hen laten geloven in hun eigen mogelijkheden. Dat is werken aan duurzame inzetbaarheid.”

 Professionele begeleiders social return

“Binnen alle vestigingen hebben we begeleiders Social Return en (senior) medewerkers die weten hoe ze met de doelgroep om moeten gaan. Zij steken er energie in en verdienen de credits. We doen het samen. Maar ook grenzen stellen is van belang. Open en eerlijk blijven en het erkennen van een mismatch hoort er ook bij. Maar dat heb je met reguliere medewerkers ook.”

Arbeidsmatige dagbesteding  van enkelvoudige arbeid

“Kansen hebben we ook gezien bij het hergebruik van hulpmiddelen. Ook hier zetten we social return in. Kersten heeft sinds 2007 een samenwerkingsverband vanuit arbeidsmatige dagbesteding met zorginstelling Pergamijn. Onze professionele begeleiders zien erop toe dat de cliënten van Pergamijn maximaal tot hun recht komen. De cliënten steamen, reinigen en drogen polsteronderdelen of maken setjes van voetplaten. Door het inzetten van cliënten voor enkelvoudige arbeid vanuit een passende loonwaarde  zoals schroefjes sorteren, kussens scheren of klittenband reinigen, loont onze manier van werken voor beide partijen. Het mes snijdt aan twee kanten.”

 MVO: de rode draad

“Door deze doelgroep in te zetten, maken we hergebruik van middelen in nog bredere zin mogelijk. Hiermee bekrachtigen we de social return gedachte én doen we aan verantwoord investeren en ondernemen in de breedste zin van het woord. Het is maatschappelijk gezien duurzaam én betrokken. MVO in optima forma! De ‘tripple P’ blijft de rode draad en zit breed verankerd in onze bedrijfsvoering.”

Externe duurzame samenwerkingen

“We werken ook intensief samen met externe partners zoals de sociale werkvoorziening Westrom. Zij verzorgen demontage van onderdelen van manuele en elektrische hulpmiddelen, het opknappen van wielen, reparatie en montage van beensteunen en zijschotjes. We besteden schoonmaak en glasbewassing op de diverse vestigingen uit aan de sociale werkvoorziening. We delen de receptie met Prio Verve en Business Post verzorgt onze postafhandeling. We dragen onze voorbeeldfunctie breed uit.”

 Vanzelfsprekend betrokken!

“Social return zit in onze genen en is een vanzelfsprekendheid! Dit komt ook tot uiting in het logo van Kersten, het klavertje vier. We dragen bij aan levensgeluk: met hart voor de cliënt, het milieu, de maatschappij en ook de werknemer. Ik werd vandaag gegrepen door een kans! Jij ook?”

Wil je meer weten over de inzet van social return? Mail Mieke: miekewijnen@kerstenhulpmiddelen.nl

Juli 2018